HIDROGRADNJA d.d. Sarajevo

Naše djelatnosti
Brana Lipkovo, Makedonija
Željeznička pruga Sarajevo – Ploče /vijadukt/, BiH

Hidrogradnja se ponosi činjenicom da je svoje mjesto našla među najboljim svjetskim konkurentima
Historija

Untitled Document

The player will show in this paragraphRođena 1947. godine sa svojim prvijencima hidroelektranama Jajce i Jablanica, Hidrogradnja je u preko pola stoljeća poslovanja na domaćem i inozemnom tržištu stekla reputaciju svjetski renomirane firme u gotovo svim oblastima graditeljstva.

Organiziranost primjerena strogim pravilima međunarodnog tržišta i fleksibilan menadžment, praćeni edukacijom vlastitog kadrovskog potencijala omogućili su da već 1958. godine Hidrogradnjina poslovna obitelj napravi prve iskorake ka međunarodnom tržištu. Te godine Hidrogradnja je započela svoje poslovne aktivnosti u Libanu, gdje je uspješno djelovala sve do 1969. godine. Prvi uspjesi međunarodnoga karaktera otvorili su vrata našoj poslovnoj obitelji i u drugim zemljama.

Svoj prvi iskorak na libijsko tržište Hidrogradnja je načinila davne 1967. godine. Strateško opredjeljenje za postizanjem vrhunske kvalitete u svim aspektima djelovanja je obezbijedilo i 41 godinu kontinuiteta Hidrogradnjinog prisustva u Libiji.

1975.-tu godinu pamtimo po ulasku naše poslovne obitelji na iračko tržište. Brojni investicioni projekti u Iraku, složeni i obimni kako po finansijskim tako i po tehničkim pokazateljima, implementirani su u specifičnim ratnim uvjetima. Hidrogradnja kao nosilac posla izvodila je projekte po sistemu inženjeringa – ključ u ruke, potvrđujujći svoj moto: «Kvalitet kao stil poslovanja.»

Razvoj Hidrogradnje najbolje ilustrira i podatak da je svoje radove u inozemstvu započela 1958. godine projektom vrijednosti 18 miliona USD, da bi 1987. godine Hidrogradnja, zajedno sa Enkom iz Turske, potpisala ugovor vrijedan 1,5 milijardi USD kojim je otpočela realizacija projekta Bekhme u Iraku, uz tehničku asistenciju američkog Bechtela. Izbijanjem rata u Zalivu implementacija projekta je obustavljena, sa tek 35% okončanoga posla. Tako je ovaj poslovni poduhvat zamijenjen velikim gubicima.

Nesretna igra povjesnih zbivanja donijela je ratne aktivnosti u BiH, uništenje najvećeg dijela pogona i mehanizacije na domaćem tržištu, te prekid značajnih Hidrogradnjinih projekata u zemlji. Oslonjena na svoj najvrijedniji kapital ljude, Hidrogradnja je uspjela iz pepela svojih razorenih postrojenja sanirati proizvodne pogone i implementirati brojne projekte. Dokazavši svoju snagu i sposobnost i u najtežim uvjetima poslovanja, Hidrogradnja je ne samo preživjela u poslovnim okolnostima koje bi većinu kompanija dovele u totalan krah, već i zadržala svoju vodeću poziciju u BiH.

Posebno smo ponosni na činjenicu da je naša poslovna obitelj uspjela tokom rata u BiH ne samo sačuvati svoja inozemna tržišta (Libija, Grčka), već i otvoriti nova (Njemačka i Tunis). Projekti uspješno implementirani tokom ratnih zbivanja u BiH najbolje svjedoče da je Hidrogradnja u stanju, čak i u tako otežanim uvjetima življenja i rada zadržati poslovan odnos, prihvatljive cijene, poštivanje rokova i zadovoljenje najstrožih internacionalnih zahtijeva u pogledu kvalitete.

Hidrogradnjina poslovna obitelj je prisutna na tržištu Libije, Njemačke i Hrvatske. Naši iskoraci na međunarodno tržište nemaju samo geografski karakter. Oni su ujedno potvrda našeg opredjeljenja ka projektima u kojima će doći do izražaja ekspertnost našeg ljudskog potencijala u pružanju konsalting usluga i vladanju najsuvremenijim tehnološkim dostignućima. Naime, preko pola stoljeća iskustva i neprekidnog poboljšavanja efikasnosti i ekspertnosti su rezultirali stvaranjem vlastitog know-how koji je, između ostaloga, omogućio naš angažman na pružanju usluga upravljanja projektom na poslovima u inozemstvu.

Našem strateškom opredjeljenju za postizanjem vrhunske kvalitete u svim aspektima djelovanja, komplementaran je pristup ka izjednačavanju poslovne i ekološke efikasnosti. Za sve naše aktivnosti, kako u proizvodnim pogonima, tako i kod implementacije građevinskih projekata svojstven je odnos primjeren principima održivog razvoja. Ovakav pristup omogućio je već 50 godina prisustva naše kompanije na međunarodnom tržištu. Istovremeno je i temeljni princip za djelatnosti koje se odnose na proizvodnju građevinskog materijala.

Hidrogradnja je u periodu 1975.–1978. godine vlastitim sredstvima finansirala i izgradila Tvornicu cementa u Kaknju, specijaliziranu  i za proizvodnju  posebnih vrsta cementa. Ova tvornica kapaciteta  500.000 t/god. je poslovala u sklopu Hidrogradnje do 1986. godine.

Za proizvodnju, transport i ugradnju građevinskog materijala i prefabriciranih betonskih elemenata za potrebe visokogradnje i niskogradnje zadužen je pogon «Sigma». «Sigma» je jedan od primjera pažnje koju je Hidrogradnja poklonila obnovi proizvodnih pogona devastiranih tokom ratnih aktivnosti. Nakon rekonstrukcije «Sigmina» postrojenja uključuju i novo postrojenje za proizvodnju riječnog agregata, te suvremenu betonaru kapaciteta 110 m3/h. U sklopu ovog pogona posluje i kamenolom u Hadžićima. Proizvodnja visoko kvalitetnih vrsta agregata odvija se i u Hidrogradnjinom kamenolomu Greben. Lepezu proizvodnih kapaciteta u domenu proizvodnje kamenog agregata dopunjuju kamenolomi Misoča i Radava.

RRT je dio naše poslovne obitelji koji obavlja djelatnosti održavanja i remonta svih vrsta vozila i građevinske mehanizacije, kako za naše vlastite potrebe tako i za druge klijente. U opusu djelatnosti su i tehnički pregledi i registracija motornih vozila, kao i transport svih vrsta standardnih i posebnih tereta. Pored toga, ovaj dio Hidrogradnje ima referentno iskustvo u proizvodnji i montaži metalnih konstrukcija i građevinske bravarije, kao i izvođenju raznih vrsta instalacija.

Bogata referensna lista koja obuhvata veliki broj do sada implemetiranih projekata iz gotovo svih oblasti graditeljstva, je najbolji dokaz uspješnosti našeg principa koji se temelji na uspostavljanju partnerstva sa našim klijentima, drugim građevinskim tvrtkama, podugovaračima, te vladinim i nevladinim sektorom zemalja u kojima poslujemo. Uvijek otvoreni na suradnju rado pomažemo društvene, kulturne i sportske aktivnosti, potvrđujući i na taj način naš osjećaj inegriranosti i odgovornosti prema društvenoj zajednici u kojoj poslujemo.

Stotinama neimarskih zdanja djelatnici Hidrogradnje su ostavili trajan i kreativan trag svoga profesionalnoga djelovanja diljem svijeta i istovremeno obezbijedili Hidrogradnji visoko mjesto na međunarodnim listama najuspješnijih izvođača svijeta, kao što je ENR lista. 1981. godine Hidrogradnja je bila na šesnaestom mjestu na listi vodećih projektantsko-izvođačkih firmi. 1986-a godina je Hidrogradnji donijela šesto mjesto na listi deset vodećih kompanija na srednjoistočnom tržištu, da bi 1990. godine Hidrogradnja zauzela osmo mjesto na listi deset vodećih u oblasti hidro-projekata.

Hidrogradnja se ponosi činjenicom da je svoje mjesto našla među najboljim svjetskim konkurentima. Ipak najveće zadovoljstvo predstavljaju objekti koji svojom funkcionalnošću i ljepotom pomažu ljudima i prirodi da žive u potpunom skladu.
Priznanja:

2007
- Povelja za izuzetan doprinos u razvoju Općine Centar, Sarajevo

1990 - Osmo mjesto na listi deset vodećih kompanija u oblasti hidro-projekata

1990 - IV međunarodna nagrada za građevinarstvo - Madrid.
 
1986 - Šesto mjesto na listi deset vodećih kompanija na srednjoistočnom tržištu

1981 - Šesnaesto mjesto na listi vodećih projektantsko - izvodjačkih firmi

1977 - Međunarodna nagrada - Zlatni merkur

Nagrada AVNOJA-a za 1973. godinu - posebno društveno priznanje u oblasti privrede SFR Jugoslavije

Srebrna medalja za zalaganje u godini kvaliteta - Savezna Skupština SFR Jugoslavije u 1972. godini

  

 


Foto galerija
 
Mi smo certifikovani
home site structure Contacts print page