HIDROGRADNJA d.d. Sarajevo

Naše djelatnosti
Proizvodnja urbanog mobilijara pogona Sigma
Proizvodnja prefabriciranih betonskih elemenata

Sigmina proizvodna lepeza obuhvata raznolik asortiman betonskih elemenata, kako standardnih, tako onih izrađenih po posebnim zahtjevima kupaca
Proizvodnja građevinskog materijalaPogon Sigma posluje u sklopu Hidrogradnje od 1974. godine. Osnovna djelatnost ovog dijela Hidrogradnjine poslovne obitelji je proizvodnja, transport i ugradnja građevinskog materijala i prefabriciranih betonskih elemenata za potrebe visokogradnje i niskogradnje.

Sigmina proizvodna lepeza obuhvata raznolik asortiman betonskih elemenata, kako standardnih, tako onih izrađenih po posebnim zahtjevima kupaca. Najpoznatiji Sigmini proizvodi su prednapregnute stropne konstrukcije koje su do sada ugrađene u skoro 200.000 stanova, stepenički krakovi, te dimnjački i ventilacioni elementi.

Iako naziv ovog Hidrogradnjinog organizacionog dijela, koji je u biti skraćenica cjelovitog prvobitnog imena Sarajevska Industrija Građevinskog Materijala, sugerira upućenost na sarajevski region, Sigma je proširila svoje tržište ne samo van granica Sarajeva već i BiH. Naime, raznobojne betonske ploče uveseljavaju ulice, parkove i saobraćajnice brojnih gradova u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

Sigmini djelatnici su pokazali svoju stručnost i u izvođenju građevinskih radova u oblasti niskogradnje i zgradarstva.

Tokom rata devastirani pogoni ovog dijela Hidrogradnjine poslovne obitelji, nakon rekonstrukcije uključuju i novo postrojenje za proizvodnju riječnog agregata, te suvremenu betonaru kapaciteta 110 m³/h. Ova betonara tipa Libherr je u potpunosti automatizirana i predstavlja trenutno najsuvremenije postrojenje ove vrste na prostoru BiH. Laboratorij za kontinualnu kontrolu ulaznih materijala i gotove betonske smjese, uz stručno osoblje, omogućuje nam da proizvodimo sve marke betona i razne specijalne vrste betona, uključujući i betone za rad u zimskim uvjetima.

U sklopu ovog pogona posluje i kamenolom u Hadžićima u kojem se vrši eksploatacija dolomita.

Proizvodnja visoko kvalitetnih vrsta agregata odvija se i u Hidrogradnjinom kamenolomu Greben lociranom u području Kaknja. U ovom kamenolomu se vrši eksploatacija lapora i laporovitog krečnjaka koji služe kao osnovna sirovina za proizvodnju portland cementa u Tvornici cementa «Kakanj».

Lepezu proizvodnih kapaciteta u domenu proizvodnje kamenog agregata dopunjuju kamenolomi Gornja Misoča i Radava.U kamenolomu Gornja Misoča vrši se eksploatacija krečnjaka, koji po svojim fizičko-mehaničkim svojstvima ne zaostaje za eruptivnim vrstama, pa je pogodan ne samo za spravljanje betona, već i asfaltnih mješavina. Kamenolom «Radava» predstavlja bogato nalazište visokokvalitetnog eruptivnog kamena – kvarckeratofira sa izuzetno dobrim svojstvima za proizvodnju asfalta za habajuće slojeve prometnica.


Foto galerija
 
Mi smo certifikovani
home site structure Contacts print page